Model Tel: Nokia 6280
Sieć: Era
Wysłany: 15 Marzec 2008, 14:20 [6280] Zmiana softu w Nokii 6280/6288
Witam,
wiem, że dużo userów ma problem ze zmianą softu do Nokii 6280 czy 6288. Postanowiłem napisać ten poradnik, aby w szybki i bezpieczny sposób wgrać nowy soft.
Na początku będziemy potrzebować programów tj.
Phoenix 2006 - cracked version lub version with cracks
Nokia Diego 3.07 Sp2
Nokia_Connectivity_Cable_Driver_rel_6_85_10_0_pol
Soft to wybranego modelu telefonu (u mnie jest to Nokia 6280)
oprócz tego musimy posiadać kabel serwisowy: w przypadku Nokii 6280/88 jest to kabel CA-53:
Z podanej niżej strony ściągamy sobie najnowsze softy do różnych modeli telefonów:
Kod
http://www.blue-nokia.com/obnoxy/index02.html
Czas zacząć zabawę zaczynamy od instalacji Phoenixa 2006. Instrukcja znajduje się też w paczce plików.
instrukcja instalacji programu Phoenix 2006!
Cytat
1. Odinstalowujemy (wywalamy) wszystko z katalogu C:\Program Files\Nokia
2. Czyścimy rejestr!! (start > uruchom > regedit > naciskamy F3 wpisujemy słowo NOKIA i usuwamy wszystkie znalezione klucze)
3. Instalujemy Nokia Diego 3.07 Sp2.msi
4. Teraz instalujemy phoenix_service_sw_2006_20_9_148.exe
4.1. Gdy zobaczymy błąd dotyczący DONGLE, otwieramy crack.exe, potem na końcu ścieżki dopisujemy 32
4.2. klikamy na retry w Phoenixie, a potem szybko na install w crack.exe w ten sposób każemy CRACKOWI nadpisać pliki!!
4.3. Teraz uruchamiamy ponownie komputer
4.4. Po ponownym uruchomieniu wyskoczy błąd, że nie udało się zarejestrować 2 plików, lecz to nie
przeszkadza!!
5. Instalujemy crack dongle phoenix 2006.exe
Po zainstalowaniu programu Phoenix, instalujemy ściągnięte softy. Ważne jest to, aby nie zmieniać ścieżki przy instalacji programu jak i samych oprogramowań.
Aktualizacja, czyli zmiana softu. (krok po kroku)
Przed rozpoczęciem zabawy, upewnijcie się, że bateria jest naładowana w 100% (nie muszę pisać o konsekwencjach, jeżeli podczas zmiany softu rozładuje nam się bateria )
1. Wyłączamy telefon, wyciągamy kartę sim oraz kartę pamięci o ile ją posiadamy. Włączamy telefon.
2. Podłączamy telefon do komputera, wybieramy tryb domyślny. Sterowniki powinny same się zainstalować. Jeżeli nie w paczce znajdują się sterowniki do kabla serwisowego.
3. Otwieramy program Phoenix
4. Ustawiamy typ połączenia dla naszego telefonu w:
File>Manage connections>New (zaznaczamy jedynie USB) klikamy Next>Next> (zaznaczamy USB i klikamy Finish\Close)
4.1 Jeżeli widzimy jak na screenie nasze połączenie USB klikamy Apply
5. Następnie wybieramy: File> Scan product w celu znalezienia naszego telefonu
6. Jeżeli poprawnie zrobiliśmy wszystkie punkty w/w na pasku nawigacji w Phoenixie będzie widniała wersja Firmware oraz model Telefonu z aktualnym softem.
7. Zaczynamy flashowanie naszego telefonu. Upewniamy się , że telefon jest włączony (niektóre poradniki są błędnie napisane, podając, aby telefon był wyłączony - to nonsens)
Wybieramy: Flashing> Firmware update , program sam powinien znaleźć sobie Product Code i aktualną wersję oprogramowania na telefonie
8. Jeżeli posiadamy angielskie menu i chcemy zmienić je na polskie, to w tym celu klikamy na wielokropek (...) i wybieramy z listy odpowiednią pozycję
pamiętajcie, żeby wybierać jedynie z nazwą Euro-B
9. Po wybraniu klikamy na Ok
10. Odkładamy dla pewności telefon w miejsce, w którym będzie on bezpieczny (chodzi tutaj o trącenie ręką kabla czy coś w tym rodzaju) , po czym klikamy na Start, tym samym rozpoczynając proces flashowania telefonu (u mnie trwało to ok. 5 minut):
11. Po udanym Flashowaniu wyskoczy nam informacja, że proces przebiegł pomyślnie. Klikamy więc Ok i odłączamy telefon od kabla.
Akceptujemy uruchomienie bez karty SIM, ustawiamy godzinę, strefę czasową (GMT+1), datę i możemy skakać z radości, bo na telefonie mamy świeżutki soft
Pamiętajcie o tym, że flashowanie możemy wykonywać jedynie zmieniając starszą wersje na nowszą, nigdy w drugim kierunku. Wiąże się to z straceniem telefonu
Zaznaczam też, że jeżeli coś nie wyjdzie wam tak opisywałem, bo coś przeoczyliście, to nie biorę za to odpowiedzialności i proszę nie pisać do mnie z wezwaniami do sądu
Życzę powodzenia i mam nadzieję, że ten mały poradnik pomoże wielu użytkownikom Nokii 6280
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum